background image
ECHO FESTIVALU SISYFOS

Lapidární vývěsní štít KOPECKAKREJCARTUMA se dosti nezvykle vyjímá mezi ostatními poutači na historických domech náměstí Míru v Heřmanově Městci. Dnes je nápis již jen připomínkou nedávno proběhlé výstavy. Ve dnech 29. června - 15. července 2007 totiž posloužilo přízemí domu, někdejší drogerie v blízkosti kostela současnému umění. Alžběta Kopecká zde představila své fotografie, Libor Krejcar sádrové plastiky a pálené kresby a Daniel Tůma plastiky a asambláže ve vosku. Trojice autorů se nesešla v jednom výstavním prostoru poprvé; v roce 1998 vystavovala společně v hostinci Ruchadlo/Zájezd v České Skalici.
    Iniciátorem nové prezentace bylo občanské sdružení Spolek heřmanoměsteckých umělců (SHU, zal. 1998), které o posledním červnovém víkendu pořádalo v Heřmanově Městci již třetí multižánrový festival, letos nazvaný Sisyfos. Vedle řady koncertů mohli návštěvníci festivalu zajít na alternativní divadlo, zhlédnout několik krátkých filmů či vyslechnout autorská čtení pozvaných básníků. Město a místní obyvatelé pro tyto aktivity poskytli Spolku své prostory. Vedle již zmíněné prozatímní galerie na náměstí to bylo fotbalové hřiště vyhrazené pro páteční koncerty, husitský kostel a restaurace Krčma, kde probíhala autorská čtení a loutkové divadlo, zámecký park nebo kino Mír s filmy a sobotním hudebně - vizuálním programem.
Výstava v bývalé drogerii byla zahájena v pátek 29. června v 18 hodin. Po úvodním slově člena SHU, Radima Vindušky, promluvil básník a historik umění Ivan M. Jirous, dlouholetý přítel Libora Krejcara. Vernisáže se zúčastnilo přibližně 130 lidí a v následujících dvou týdnech přišlo dalších 200 návštěvníků, čímž se dalece předčilo očekávání SHU, jehož záměrem bylo zviditelnit domácí umělce a současně prezentovat město v uměleckých kruzích.
Vstupní prostor galerie patřil Liboru Krejcarovi (nar. 1961), jeho sádrovým kočkám z cyklu Mezi nebem a zemí a páleným kresbám z kolekce Hlavy. „Když jsem byl Spolkem SHU osloven, souhlasil jsem pod podmínkou, že vystavím svá díla v budově bývalé židovské školy, která byla spolu se synagogou zrekonstruována a v listopadu 2001 otevřena a předána veřejnosti ke kulturním účelům. Od té doby je ve škole umístěna sbírka východočeského umění 20. století, která byla městu věnována téhož roku manžely Horákovými z Pardubic. Usiloval jsem o znovuoživení cenných historických budov, jejichž návštěvnost v průběhu posledních pěti let postupně uvadala. Bohužel SHU se nepodařilo s městem, jež školu a synagogu vlastní, dohodnout. Přesto doufám, že do budoucna není tato možnost zcela zavrhnuta, a že nebude třeba dalších provizorních řešení,“ ohlíží se za výstavou autor. Kompletní soubor soch z cyklu Mezi nebem a zemí bude představen na podzim v Městské galerii v Telči. Libor Krejcar v současné době také připravuje hudební projekt pod stejným názvem: zvukové těleso Tamers of Flowers doprovodí Krejcarovu sbírku textů z let 2004-2007, která by měla vyjít na CD v příštím roce u hudebního vydavatelství Guerilla records. S obdobným projektem doplněným videoprojekcí a vydaným na CD roku 2004 pod názvem Lesní hřbitovy, se mohli návštěvníci festivalu seznámit v sobotu večer v kině Mír.
Daniel Tůma (nar. 1974) měl svá díla umístěna ve třetí, zadní části bývalé drogerie. Instalace, nazvaná podle biblického Žalmu 22, Laně z ranních červánků, vznikala pro konkrétní místo. „Když jsem si prohlédl nehotový a částečně zdevastovaný prostor, kam měla být má díla umístěna, odmítl jsem dát sem starší plastiky, jež byly v roce 2001 vystaveny v honosné místní synagoze. Rozhodl jsem se dodat na výstavu většinou zcela nové práce. Instalace voskových Andělů do okenních nik byla ovšem také kompromisním řešením - plastiky původně patřily do rohů.“ Tůma pracuje s organickými materiály, které mu umožňují symbolicky vyjádřit nesdělitelnost sdělovaného. „Parafín, vosk, klih a živočišné zbytky, především svlečené kůže hadů a ještěrů, kosti a srst, se ztrácejí a rozpadají pod rukama, stejně jako prožitky se ztrácejí v mlze minulosti. Negativní reliéfy ženských figur řezaných ve vosku jsou viditelné jen díky matnému světlu za obrazem a vedou diváka hlouběji, pod povrch kůží i kostí, naznačují proměnu a pomíjivost. Nejasné světlo navíc odkrývá tři páry měkkých křídel, ohnivých křídel Serafů,“ prozrazuje Tůma, jak vnímat jeho mnohavrstevné voskové asambláže.
Střední prostor dočasné galerie vyplnily fotografie Alžběty Kopecké (nar. 1972). Kolekce Lidé Heřmanova Městce začala cíleně vznikat přibližně před rokem a svébytným způsobem spojila nejen výstavní prostor, ale také vystavující umělce. Autorka hledáčkem fotoaparátu zachytila jejich vzájemné vztahy a nahlédla i do soukromí jejich životů. „Černobílé digitální snímky na výstavě jsem zkomponovala tématicky tak, abych postihla proměny heřmanoměsteckých osob a jejich osudů v čase. Mezi jinými tu můžete vidět i členy rodiny Libora Krejcara nebo Dana Tůmy,“ doplňuje Kopecká slovem výběr fotografií. Její fotoaparát nezahálel ani během příprav společné výstavy, samotné vernisáže a celého festivalu. Obyvatelé Heřmanova Městce se tak mohou těšit na pokračování jejich vlastního seriálu.

                            Mgr. Karin Šrámková
                        historička umění